Att genomföra noggranna besiktningar under och efter en badrumsrenovering är en investering i både kvalitet och trygghet. Besiktningar hjälper till att säkerställa att allt arbete följer branschregler och utförs på ett fackmässigt sätt. Genom att upptäcka eventuella fel i tid kan du undvika onödiga kostnader och få ett badrum som håller i längden.
En badrumsrenovering är en omfattande investering, och även de mest erfarna hantverkarna kan göra misstag. Genom att anlita en sakkunnig och opartisk besiktningsman får du en expert som:
Försäkringsbolag ställer dessutom höga krav på fackmässigt utfört arbete. En besiktning kan vara avgörande om skador skulle uppstå och du behöver försäkringsersättning.
Färdigställande av rör- och elinstallationer
Kontroll av tätskikt
Slutbesiktning
En viktig del av en besiktning är att kontrollera att badrummet uppfyller BKR:s (Byggkeramikrådets) riktlinjer:
Lutning mot golvbrunnen:
Tätskiktets integritet:
Kakelsättning och fogning:
Det är viktigt att besiktningsmannen har samsyn med BKR och följer deras riktlinjer. Tyvärr finns det besiktningsmän som inte uppfyller dessa krav, vilket kan leda till problem för både kund och entreprenör. En besiktningsman som arbetar enligt BKR:s riktlinjer säkerställer att renoveringen följer alla regler och standarder.
Tappvatten:
Spillvatten:
Bygg och el:
Tätskikt och fallspackling:
Slutbesiktning:
Hos oss på Badrumsrenoverarna ingår alltid:
Det ger oss trygghet i vårt arbete och säkerhet för dig som kund. När besiktningen godkänts börjar garantitiden gälla.
Länkar till branschregler och riktlinjer som ligger till grund för besiktningar:
Texten och bilden är hämtade från en intervju som gjorts för Bostadsrätterna, där Per Brannestål delar med sig av sin nästan 50-åriga erfarenhet och sina bästa råd kring badrumsrenoveringar.
När det är dags att renovera badrummet ställs man ofta inför en rad beslut. Val av material, stil och funktioner är såklart viktiga, men det kanske allra viktigaste är att välja rätt hantverkare och att säkerställa att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt. Per Brannestål, besiktningsman med lång erfarenhet av badrumsrenoveringar, har sett det mesta genom åren – både lyckade projekt och lösningar som lämnat mycket att önska.
"Billigast är inte alltid bäst. I den här branschen är det snarare tvärtom," säger Per och förklarar att en väl utförd renovering ofta kostar mer initialt, men sparar både pengar och bekymmer på sikt. En slarvig renovering kan leda till vattenskador, onödiga reparationer och i värsta fall omfattande fuktskador som påverkar hela fastigheten.
Efter många år som plattsättare och med ett stort antal badrumsrenoveringar bakom sig, har Per idag riktat in sig på att besiktiga andras jobb. Hans uppgift är att kontrollera att renoveringar uppfyller branschregler och håller den kvalitet som krävs. Det handlar inte bara om att få kaklet rakt och snyggt – utan om att hela konstruktionen, från underarbete och tätskikt till lutningar och installationer, uppfyller de tekniska kraven.
"Jag har sett en hel del kreativa lösningar genom åren," berättar han med ett skratt, men betonar samtidigt att det finns en anledning till att branschreglerna ser ut som de gör. Fel lutning mot golvbrunnen, felplacerade eluttag och bristfälliga våtrumsspärrar är några exempel på sådant som kan orsaka problem.
"Man måste kunna lita på att entreprenören vet vad han håller på med," säger Per och lyfter fram vikten av att välja hantverkare med omsorg. "Det viktigaste valet är valet av hantverkare. Ta dig tid att göra research, ta in flera offerter och framför allt – be om referenser."
En annan viktig trygghet är att ha ett tydligt skriftligt avtal på plats innan arbetet påbörjas. "Det är en stor trygghet att använda det så kallade Hantverkarformuläret 17, som Konsumentverket har tagit fram. Om hantverkaren inte vill använda det bör man dra öronen åt sig," säger Per.
Under arbetets gång kan det vara frestande att vara inne och peta i detaljer, men Per menar att det kan vara klokt att ta ett steg tillbaka och låta hantverkarna sköta sitt jobb. "Självklart ska man kunna få uppdateringar, men att kontrollera för mycket kan skapa onödig stress och irritation," säger han.
Slutligen tipsar Per om vikten av att dokumentera hela processen – från start till slutbesiktning. "Om hantverkarna följer branschreglerna och dokumenterar sitt arbete med ett våtrumsintyg, så kallad Bilaga A, så ska man kunna lita på att jobbet är ordentligt gjort. Men att ta in en oberoende besiktningsman vid slutet av projektet kan ändå vara en bra investering för att få en extra säkerhet."
Genom att prioritera kvalitet, kommunikation och tydliga avtal ökar chanserna att badrumsrenoveringen blir en trygg investering som håller över tid. Som Per själv uttrycker det: "Det handlar inte bara om att det ska vara snyggt idag – det ska hålla för många år framöver."
Vi samarbetar med besiktningsmän som har samsyn med BKR:s riktlinjer och kan hjälpa dig med hela processen.
📞 Kontakta oss på 08-551 545 85 eller fyll i formuläret nedan för att få hjälp med din badrumsbesiktning.
Fyll i vårt formulär för offertförfrågan. Vi kommer till Dig, givetvis är det ett kostnadsfritt besök.
Kontakta oss för Ditt badrum på telefon 08-551 545 85
Vi är övertygade om att våra kunder uppskattar en seriös och pålitlig hantverkare som håller tiden.